Home Informatie
Geschreven door Webmaster
donderdag, 07 januari 2010 22:47

In 2010 bestaat scouting 100 jaar in Nederland. Dat is een feestje waard! Daarom hebben wij 2010 uitgeroepen tot een feestjaar, vol met feestelijke activiteiten. 100 jaar scouting in Nederland, maar bestaat scouting niet al een tijdje langer dan 100 jaar? Hoe zit dat precies. Hieronder een klein stukje geschiedenis.

Geschiedenis van scouting

Het begint in Engeland

In augustus 1907 organiseert Robert Baden-Powell het allereerste scoutingkamp ter wereld. Hij kampeert met een groep van 20 jongens op Brownsea Island in Engeland. Na dit kamp schrijft hij een boek over scouting voor jongens. Hierdoor wordt scouting populair in Engeland en overal in het land ontstaan scoutinggroepen.

Scouting bestaat in de eerste jaren alleen voor jongens, maar al snel doen ook de meiden mee. Op een grote scoutingrally in Londen in 1909 verschijnen een paar meisjes padvindsters, de allereerste vrouwelijke scouts. Natuurlijk is scouting ook leuk voor meiden! Daarom wordt in 1910 officieel begonnen met scouting voor meisjes met de oprichting van de Girl Guides Association.

Scouting in Nederland

In Nederland wordt in 1910 de eerste scoutinggroep opgericht, dit jaar dus 100 jaar geleden. Alle scouting leeftijdsgroepen kunnen worden gekopieerd uit Engeland en scouting maakt daardoor in Nederland een vliegende start. Al snel zijn er een heleboel scoutinggroepen. Daarom vieren wij dit jaar in 2010 het 100 jarig bestaan van scouting in Nederland.

Het scouting van nu

Alle scoutinggroepen van Nederland vallen onder Scouting Nederland. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land met 87.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Er zijn in Nederland 1100 Scoutinggroepen. Al deze verenigingen spelen het spel van scouting, waarvan 'Samen, Outdoor en Uitdaging' de belagrijkste elementen zijn.

Wereldwijd heeft scouting 38 miljoen leden in 160 landen.

Voor meer informatie over scouting kijk je op https://www.scouting.nl/

Laatst aangepast op woensdag, 20 januari 2010 10:36

Copyright © 2011 Scoutinggroep Buys Ballot Epe/Heerde. Alle rechten voorbehouden.